O uila eletise ua avea ma nofoaga fou i le lalolagi feʻaveaʻi ona o lo latou faʻaogaina o le faʻaogaina ma le faʻaogaina o le siʻosiʻomaga. O loʻo faʻaaogaina e tagata o se auala fou e feoaʻi ai ma felauaiga mo le mamao ma le mamao.
Ae o anafea na fanau ai le uila eletise muamua?
O le a matou taliina nei fesili mataʻina aʻo matou talanoaina le ofoofogia toeitiiti atoa le 130-tausaga le talafaasolopito o uila uila.
E oʻo atu i le 2023, toetoe lava 40 miliona uila uila o le a i luga o le auala. Ae ui i lea, o lona amataga o se mea faigofie ma le taua, e toe foʻi mai i le 1880s, ina ua valea Europa i uila ma tricycles.
o le tagata muamua na fausia se uila eletise i le 1881. Na ia faʻapipiʻiina se afi eletise i luga o se uila uila a Peretania, ma avea ma uluai tagata gaosi uila eletise eletise i le lalolagi. Na ia maua se manuia i luga o auala o Paris i luga o se uila eletise eletise, ae na le mafai ona maua se pateni.
Sa atili fa'amanino le manatu e ala i le fa'aopoopoina o ma'a i le uila pa'u tolu ma lana afi fa'atasi. O le fa'atonuga uma o le pa'u tolu ma le afi ma le maa e tusa ma le 300 pauna le mamafa, lea sa manatu e le mafai. 12 mph, lea e mataʻina i soʻo se tulaga.
O le isi oso tele i uila eletise na oo mai i le 1895, ina ua pateniina se afi pito i tua ma se masini tuusao. O le mea moni, o le tele lava o le afi faʻaaogaina i e-bikes. uila eletise faaonaponei.
faʻafeiloaʻi le paneta gear hub motor i le 1896, faʻaleleia atili le mamanu o uila eletise. E le gata i lea, na faʻavaveina ai le uila uila mo ni nai maila. -ta'avale ma fe'ese'esega-drive motors.Ae ui i lea, o le afi hub pito i tua ua avea ma afi autu mo e- uila.
O nai sefulu tausaga na sosoo ai sa fai si leaga mo uila uila. Aemaise lava, na taofia e le Taua Lona Lua a le Lalolagi le atinaʻeina o uila uila ona o le faʻaauau pea o le vevesi ma le oʻo mai o le taavale. o afea ma tu'u fa'atasi e gaosia uila uila mo le fa'aaogaina faapisinisi.
Na latou faia se splash i le 1932 ina ua latou maketiina a latou uila eletise. O le isi mea, o tagata gaosi oloa e pei o le ulufale atu i le maketi uila eletise i le 1975 ma le 1989.
Ae ui i lea, o nei kamupani o loʻo faʻaogaina pea maa nickel-cadmium ma lead-acid, faʻatapulaʻaina le saoasaoa ma le tele o uila uila.
I le faaiuga o le 1980s ma le amataga o le 1990s, o le mea fou o le lithium-ion battery na saunia ai le auala mo le uila eletise faʻaonaponei. E mafai e le au gaosi oloa ona faʻaitiitia le mamafa o uila uila aʻo faʻateleina lo latou lautele, saoasaoa ma le faʻatinoga i maʻa lithium-ion. fa'ataga fo'i tagata ta'avale e toe fa'aola a latou ma'a i le fale, ma fa'asilisili ai le ta'uta'ua o uila uila. Ae o le isi mea, o ma'a lithium-ion e mama ai uila ma lelei atoatoa mo femalagaiga.
O uila eletise na faia a latou laa tetele i le 1989 faatasi ai ma le faʻaofiina o le uila eletise e ala i le . Mulimuli ane, na taʻua o le uila eletise "fesoasoani-pedal". , e faʻasaʻolotoina le uila uila mai soʻo se faʻamalo ma faʻafaigofie le mamanu ma faʻaoga-tagata.
I le 1992, na amata ai ona faʻatau atu faʻatau uila uila-fesoasoani uila. Ua avea foi ma se filifiliga saogalemu mo uila uila ma ua avea nei ma mamanu autu mo le toetoe lava o uila uila uma.
I le amataga o le 2000s ma le amataga o le 2010s, o le alualu i luma i tekinolosi eletise ma eletise o lona uiga e mafai e le au fai uila uila ona faʻaogaina le tele o microelectronics i totonu oa latou uila. uila e mafai ai e tagata ona mataʻituina maila, saoasaoa, ola maa, ma isi mea mo se faʻataʻitaʻiga saogalemu ma sili atu.
E le gata i lea, ua tuʻufaʻatasia e le kamupanī se telefoni feaveaʻi e mataʻituina ai le uila uila mamao.
O le talafaasolopito o uila eletise e matua ofoofogia lava. O le mea moni, o uila uila o taavale muamua ia e taʻavale i luga o maʻa ma femalagaaʻi i luga o le auala e aunoa ma se galuega, e oʻo lava i luma o taavale. puipuiga o le siʻosiʻomaga e ala i le faʻaitiitia o le kesi ma le pisa. E le gata i lea, e saogalemu ma faigofie le tietie uila ma ua avea ma auala sili ona lauiloa i atunuu eseese ona o latou tulaga ofoofogia.


Taimi meli: Feb-16-2022